Gran Turismo

GRAN TURISMO

 

Gran Turismo -luokan tarkoituksena on tuoda Suomen radoille rähisevät ohjukset yksinkertaisesti katsojien riemuksi.

Ajatus luokan kehittämisestä syntyi sellaisen tarpeesta. Vallitsevan taloustilanteen takia ei uusia superurheiluautoja hankita riittävästi varsinaisen GT-luokan perustamiseksi. Suomalaisilla on kuitenkin pitkät perinteet autonrakentamisesta kilpailutoimintaan ja tätä haluttiinkin hyödyntää. Luokan työryhmään pyydettiin Teppo Laukkanen Radalle UA:sta, joka pyörittää Suomessa Time Attack-toimintaa. Tepon mukaantulon kautta kehitystyöhön lähti mukaan Time Attackkia itsekin ajava Jii-Pee Kotala.

Luokassa ajavat autot

Tässä luokassa auton tulee olla tunnistettavissa yleiseen liikenteeseen tarkoitetuksi sarjavalmisteiseksi tuotantoautoksi. Hyvin pitkälti kaikki muu onkin sitten rakentajan itsensä käsissä. Sarja on herättänyt suurta mielenkiintoa myös sellaisten kuljettajien keskuudessa, joilla on tallessa vielä kalustoa aiemmin ajetuista luokista. Muun muassa yhden takavuosien menestysluokan eli Super2000 -luokan kalusto mahtuu Gran Turismon kehyksiin. Tämän lisäksi Suomeen on ajan saatossa ostettu ja rakennettu paljon mielenkiintoista kalustoa muun muassa STCC Touring car-, DTM- ja Saloon -luokista. Luokkaan sopii tietenkin myös varsinaiset GT-autot, esimerkiksi Porsche GT3 Cup kaikkine versioineen.

Luokan pistelasku

Konsepti on yksinkertainen. Autot ennakkokatsastetaan ja määritellään omiin nopeusluokkiin. Autoihin lisätään oman nopeusluokkansa tunnukset tuuli- ja takalasiin. Kilpailutapahtumassa jokaisella nopeusluokalla on oma rauhoitettu aika-ajosessionsa, jonka perusteella kaikki autot asetetaan lähtöruutuihin yhteislähtöä varten. Nopein lähtee paalulta, hitain viimeisestä ruudusta riippumatta nopeusluokasta. Kilpailutilanteessa ajetaan oman luokan sijoituksesta, mutta mielenkiintoa lisää radalla olevien autojen määrä. Ohitustilanteita syntyy takuuvarmasti ja taktikoinnilla on oma roolinsa lopputuloksiin. Jännitettävää riittää siis jokaisella katsojalla ja tiimin jäsenellä.

Vuosi 2018

Kaudelle 2018 Gran Turismo -luokka saa SM-arvon mikäli kilpailijamäärä on riittävä.

Miten mukaan

Ota yhteys rata-autoilun lajipäällikköön Pekka Säynevirtaan, puh. +358 50 381 6857.

Säännöt

Luokan säännöt vuodelle 2018 julkaistaan vielä vuoden 2017 aikana.

Luokan www-linkit

Facebook

Gran Turismo

Teksti: Pekka Säynevirta

Kuva: Pertti Kangasniemi